Mathilde Santing

MUZIKANT

ARTIEST

KUNSTENAAR

IDEALIST

TROUBLEMAKER

Troublemaker.

‘Larger than life’ – dat zijn de zelfgeschreven songs op Mathilde’s nieuwe album Troublemaker. In zes overrompelende composities leren we de zangeres kennen: haar kenmerkende hang naar intensiteit en muzikaal-dramatisch contrapunt, verrijkt met ervaring, plezier en humor – de inmiddels zestigjarige Mathilde heeft het allemaal. Met haar buitengewone stem en technische beheersing verklankt ze even gemakkelijk de onschuld van een meisje van zeventien als de volwassen sound van een soulzangeres.

Troublemaker is Santings meest intens geladen, confessionele en ongezouten album tot nu toe. Haar eigen songs zijn creaties met een lyrische kwaliteit die in de Nederlandse popmuziek nagenoeg onbekend is, met uitstapjes naar de film-noirsoundtracks van David Lynch en de bête noire van Nick Cave. Soepel gebruikt Mathilde haar vocale en emotionele kleurenpalet  –  zachtheid en kracht, confrontatie en uitnodiging, uitdaging en breekbaarheid. Haar doorleefde inzicht op het gebied van biseksualiteit en feminisme maakt haar visie op #gender-equality relevant. De song Same Old Story heeft bijvoorbeeld een #MeToo-thema dat ze uiterst raak linkt aan astrologie: ‘Same old Venus, Same old Mars’.

Met haar muziek troont Mathilde ons haar magische wereld binnen, waar ze ons ongekende dimensies toont en onherroepelijk bij de ziel grijpt. Diezelfde intensiteit roept ze op met de twee covers: River Man van Nick Drake en The Tracks of My Tears van Smokey Robinson.

Eigengereidheid kenmerkt Santings carrière vanaf het prilste begin. Op haar zeventiende sloeg ze een eerste platencontract af. Haar enorme hang naar muzikale kwaliteit, authenticiteit en onafhankelijkheid is er niet minder op geworden. Toch veroverde ze, sinds haar televisiedebuut in 1981 bij Sonja Barend, de harten van een miljoenenpubliek.

Gedurende haar carrière won Santing reeds drie Edisons en een Gouden Harp en had ze hits met Beautiful People en Wonderful Life. Ook zong ze Nederlandstalige liedjes als Appels op de Tafelsprei (met een videoclip van Erwin Olaf) en Inspiratie uit de musical Joe – muziek die veel Nederlanders diep raakt. Haar oeuvre leverde Mathilde in 2007 een koninklijke onderscheiding op.

Troublemaker werd geproduceerd door Attie Bauw, die voor Santing een aantal van Nederlands allerbeste popmuzikanten samenbracht: o.a. Martijn van Agt, Aram Kersbergen en Roel Spanjers.

Duidelijk is dat Mathilde Santing zich van succesvol zangeres en gedreven executive producer heeft weten te transformeren tot intrigerende song-writer, performer bandleider en vocalist.

Een muzikant. Een artiest. Een idealist. Een kunstenaar.

Een Troublemaker.

Video.

Social.

[instagram-feed num=4]

LIVE SHOWS

 

…. TEst

 

 

 

…. TEst

 

 

 

…. TEst